Az elmúlt tíz év rengeteg változást hozott a videójáték-iparban. A lényeges változások között említhetjük a felhőalapú számítástechnikát, a továbbfejlesztett grafikai megjelenést és a mobil videojátékokat. Mégis, kevés kivételtől eltekintve, a videójátékok manapság nagyon hasonlítanak a 2010-es játékokra.

Ezzel el is jutottunk mai kérdésünkhöz. Milyen játéktechnológiai előrejelzések valósultak meg az egy évtizeddel ezelőtti elképzelésekhez képest?

Online játék

Ez az az iparág, amelyben a videójátékokra vonatkozó előrejelzések a legpontosabbnak bizonyultak. A virtuális pénznemektől kezdve a virtuális valóságig az online játékipar számos újítást fejlesztett ki az online játék világában. Ezen az oldalon könnyen találhat olyan játékokat, amelyek elfogadják a kriptovalutákat, és virtuális valóság élményeket kínálnak.

Sultés Szilvia játékszakértő, szerző számos olyan virtuális játékélményt tud említeni, amely a hétköznapi játékosok számára is könnyen elérhető. Szilvia – akinek profilját itt tekintheti meg – szerint a játékos és a játék interakciója biztosítja az autentikus, hagyományos játékterem hangulatát. Az olyan online virtuális helyeken, mint például a Slots Millionnak és a Mr. Green-nek bárki rögtön otthon érezheti magát.

Videó grafika

A 2009-ben megjelent Avatar James Cameron remekműnek bizonyult. Páratlan digitális grafikával az Avatar egy vad és ötletes elbeszélésbe repítette a játékost. 2010-ben a játékszakértők azt jósolták, hogy a videó grafikai technológiák 2020-ra elhomályosítják Cameron remekművét.

Habár az évtized számos csúcsjátéka valóban fenomenális rendereléssel rendelkezik, ezek a játékok általánosságban azért annyira nem feleltek meg a szakértők által jósolt hype-nak. Ha a Starship Enterprise holodeckjét várja, akkor igencsak el fog akadni a várakozással, talán egészen 2030-ig.

Stabilan többjátékos online játékok

Az előző évtized egyik legnagyobb játékeredménye a Blizzard Entertainment World of Warcraft volt. Ez a buldózer játék vezetett be minket a stabilan többjátékos online játékok világába. Ahelyett, hogy csak néhány barátunkkal játszanánk, milliókkal játszhatunk a világ minden tájáról.

Sok szakértő egyetértett abban, hogy 2020-ra az egyjátékos játékok a videójátékos szórakoztatás elavult formái lesznek. Noha a World of Warcraft és számos, egymással versengő változata kétségtelenül az évtized legjobb játékai közé tartozik, a kategória nem tudta elérni a 2020-ban ígért áttörést. Az egyjátékos és a szűkebb körű többjátékos játékok továbbra is uralják a videójáték piacot.

Játékmenet és vezérlők

Emlékszik még a Nintendo Wii-re? A múlt évtized végén vezették be, ez volt a motion capture (mozgásrögzítő) videojátékok hírnöke. Míg a Microsoft és a Sony a felzárkózásért versengett, addig a mozgásrögzítő videójátékok jelentették a technológiai óriások következő harctérét. Vagy…talán mégsem?

A 2010-ben megfogalmazott 2020-as játéktechnikai előrejelzések egyike volt, hogy a mozgásrögzítés 2020-ig dominál majd. Ez az egyik jóslat, amely éppen most esett vissza. Ez a fajta játék legalább ugyanannyi izgalmat és csalódást okozott nekünk, mint az első légdeszka (emlékszik  méga 2015-ös megjelenésére?).

Mobil videójáték

Alig három évvel az évtized vége előtt Steve Jobs bejelentette az Apple iPhone megjelenését, ezzel elindult a globális digitális technológiai harc egy még okosabb okostelefon kifejlesztésére. A 2010-ben nyilatkozó játékszakértőknek most megbocsátható, ha azt gondolták, hogy ez a fejlődés a konzolok végét jelenti majd, abban a formájukban, ahogy akkor ismertük őket.

Egyesek úgy vélték, hogy az okostelefonok új korszakot jelentenek az elektronikus játékok terén. Bár sok tinédzser nap mint nap temérdek időt tölt telefonjával és táblagépével, a konzolos játékok továbbra is állják a sarat, sőt. Talán a videográfiai technológia fejlődésének hiánya miatt a mobileszközök nem kerekedtek felül a rivális konzolos játékeszközökön.