A bankkártyás fizetés a mindennapok szerves részét képezi. Vásárlóként nincs egyszerűbb dolog akkor, ha a kasszánál zajló rohanásban a termékeket alig győzzük a kosárba pakolni. Nem csak ez az előnye azonban annak, ha mindig a pénztárcában van a bankkártya. Sőt! A pénztárcát sem szükséges magunkkal cipelni, hiszen remek kártyatartók szerezhetőek be, megkönnyítve ezzel a hétköznapokat. Akár telefonos applikációval is fizethetünk, ehhez persze szintén nélkülözhetetlen az üzletben a POS terminál.

Mielőtt azonban azt gondolnánk, hogy a bankkártya terminál valamiféle kivételes lehetőség, érdemes tudni, hogy a vállalkozásoknak kötelező biztosítani a kártyás fizetést a vásárlók számára. Ez egyike annak a 3 előírásnak, aminek meg kell felelni a kasszázással és a számlázással összefüggésben. 2021. január 4-től minden kiállított számláról adatot kell szolgáltatni a NAV felé. Ezt biztosítja az online pénztárgép, ami lehetővé teszi, hogy nyugtát kizárólag internetes kapcsolat útján lehessen kibocsátani, és egyúttal a NAV központi szerverére küldeni.

Szintén 2021. január 1-jétől minden online pénztárgépet használó vállalkozásnak biztosítania kell a bankkártyás fizetés lehetőségét. Több előnye is van annak, ha egy vállalkozás biztosítani tudja a POS terminálon való fizetés lehetőségét. A készpénzmentes fizetés minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvend a vásárlók körében, és ma már az számít ritkaságnak, ha valaki készpénzes fizetéssel szeretné a kasszánál rendezni az ellenértéket. A dolog még inkább elterjedt a koronavírus járvány idején, hiszen a tényleges emberi érintkezés elkerülése ekkor kiemelt szereppel bírt. Idővel sokan rájöttek arra, hogy mennyivel gyorsabb és kényelmesebb ilyen módon fizetni, ráadásul a banki költségek is alacsonyabbak, ha nem szedjük le százezres összegekben a számlánkra érkező pénzt.

2017. január 1-jétől egyébként az online pénztárgép használata is kötelező, ez tehát korábban került bevezetésre. A készletnyilvántartással és a valós idejű adatszolgáltatással összefüggésben kiemelt szerep jut annak, hogy a bevételek könyvelésre kerüljenek.

Érdemes tehát meggondolni, hogy mindig elegendő készpénzt tartunk-e magunknál, vagy inkább a bankkártyás fizetés előnyeit használnánk ki. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mai kor vásárlója az üzletekben rendszerint ez utóbbit részesíti előnyben. Az online rendelések alkalmával inkább az utánvét bizonyul népszerűnek, de a vonatkozó szabályozásnak köszönhetően e területen is biztonságban tudhatjuk magunkat akkor, ha előre fizetnénk a megrendeltek árát.