A méhsüllyedésről rendkívül kevés szó esik, ugyanakkor egyes statisztikák szerint a 40 évet meghaladó hölgyeknek több, mint 50%-át érinti valamilyen mértékben. Annak ellenére, hogy a középkorú hölgyek fele érintett lehet, a legtöbben nem mennek el orvoshoz, mert szégyellik a panaszaikat. A problémáról tehát beszélnünk kell, hiszen amennyiben nem fordulunk orvoshoz, a tünetek súlyosbodhatnak, a jelentős lelki megterhelésről nem is beszélve.

A női kismedencei szervek a következők: méh, húgyhólyag, szeméremcsont, húgycső, hüvely és végbél. A kismedencében található izomcsoportokat akár úgy is elképzelhetnénk, mint egy lengéscsillapítót, hiszen azért felelősek, hogy az imént felsorolt lágyrészeket a helyükön tartsák, a méhszalagok pedig a stabilizálásért felelnek.
Bizonyos később kifejtendő okok következtében előfordulhat, hogy gyengülnek a gátizmok, tehát már nem tudják ellátni a tartó funkciójukat, ez pedig a kismedencében található szerv, vagy szervek hüvelybe süllyedéséhez vezethet.

A méhsüllyedés kialakulásának okai

 • Az életkor előrehaladtával a kismedencei szalagrendszer, az izomzat meggyengülése
 • Várandósság, vagy többszörös hüvelyi szülés
 • Nem megfelelő módon levezetett szülés: például sok esetben a szülészeti fogó helytelen használata, vagy a gátmetszés nélkül vezetett szülés közben előforduló esetleges hüvelybemenet-, a gátizomzat-, valamint a záróizom-sérülés
 • Nagyobb magzat, ikervárandósság, valamint a nehéz vajúdás
 • Menopauza után az ösztrogén szint csökkenése
 • Nehéz súlyok cipelése, súlyemelés, fizikai munka, élsport (pl. futás, aerobic, labdajátékok, stb.)
 • Túlsúly
 • Genetikailag eleve gyengébb kötőszöveti rendszer
 • Krónikus köhögés, tüsszögés, székrekedés (nagy nyomással járó székletürítés)

A méhsüllyedés tünetei

 • Húzó jellegű fájdalomérzet az alhasban például sétálás közben, amely csak lefekvéskor enyhül (ez esetben a hátsó hüvelyfal részének a sérvéről beszélünk)
 • Deréktáji fájdalom, alsó háttáji fájdalom
 • Idegentest-érzés a hüvelyben
 • Állandó teltségérzet
 • Fájdalmas szexuális élet (bizonyos pozitúrákban)
 • A átlagostól gyakoribb vizeletürítési (ez esetben a mellső hüvelyfal felső részének a kidomborodásáról beszélünk), vizeletcsöpögés
 • Gyakori, vagy állandó székelési inger
 • Tapintható kidudorodás a hüvelyben, vagy – súlyosabb esetben – a hüvelybemenetnél
 • Hólyagsérv (cystocele), végbélsérv (rectocele), vagy vékonybél-sérv
 • A méhnyak érzése a hüvelybemenet közelében

A méhsüllyedés fokozatai

 • Az első fokozat során a méhnyak a vaginába süllyed
 • A második fokozat során a méhnyak beragad a hüvelybemenetbe
 • A harmadik fokozat esetében a méhnyak már a hüvelyen kívül van
 • A negyedik fokozatnál a méh már a hüvelyen kívül van, ami más néven a méh előreesése

Mi történik a vizsgálat során?

A korábban felsorolt tüneteket minden esetben komolyan kell venni, és szakszerű segítséget kell kérni, hiszen orvoshoz fordulni rendkívül fontos.
A vizsgálat során a szakorvos a kórtörténet feltérképezését követően fizikális vizsgálatot végez a páciensen. Az érintett hölgyet az orvos megvizsgálja, valamint arra kéri, hogy köhögjön, így megnövekszik a hasüregi nyomás.
Az egyéb kismedencében előforduló problémák kizárása miatt sok esetben ultrahang vizsgálat is javasolt.

Konzervatív kezelés

A már több tünettel járó, előrehaladott süllyedések esetében a legtöbb orvos a műtéti megoldást javasolja, de sajnos az esetek nagy részében nem lehet tökéletesen visszaállítani a ideális állapotot. Mellékhatásként előfordulhat a fájdalmas szexuális élet, a tünetek pedig akár vissza is térhetnek, mivel a gátizom továbbra is gyenge marad.

Éppen ezért, amennyiben a szakorvos is áldását adja, úgy érdemes kipróbálni a konzervatív kezelési módokat.
A hüvelypesszáriumok például segíthetnek a kismedencei szervek helybentartásában, valamint az állapotfenntartásban.
A gátizomzat felépítéséhez rendszerint a gátizomtornát és az intim tornát végzik a hölgyek, valamint hüvelysúlyokat alkalmaznak. Fontos kiemelni, hogy az intim torna és a gátizom torna esetén a helytelenül végzett gyakorlatok nem vezetnek sikerre, ha pedig nem mozog megfelelően a gátizomzat, a feladatokat a hölgyek végre sem tudják hajtani.

Az elektrostimuláció javíthatja az ingerületátvitelt. A gátizomzat elektromos stimulációja során a hüvelybe elektródát helyeznek el, amely izomösszehúzódásokat idéz elő.
A méhsüllyedés lézeres kezelése egyre elterjedtebb, fontos tudnunk azonban, hogy a gátizomzat erősítését nem lehet ezzel a kezeléssel elérni, hiszen a lézer nem hat az izomzatra.

A konzervatív kezelés terén a legkomplexebb megoldásnak a Dr Németh Zoltán professzor által megalkotott LadyPower Komplex Konzervatív terápia mutatkozik, amely a hüvelyi kockapesszáriumot, az elektrostimulációs és a hüvelysúlyokkal végzett kezeléseket együttesen alkalmazza. Azt, hogy egy páciensnek melyik terápia, vagy a felsoroltak közül mely eszközök együttes alkalmazása indokolt, a LadyPower rendelőkben végzett speciális vizsgálatok mutatják meg. A LadyPower terápia célja az alapprobléma megoldása, vagyis a gátizomzat erejének, tartó funkciójának visszaadása a gátizomerősítés segítségével. A megerősödött gátizomzat karban tarható, vagyis kellő odafigyelés mellett a panaszok kiújulása elkerülhető. lásd még: www.ladypower.hu

Műtéti kezelés

Amennyiben a konzervatív kezelés sem enyhíti kellő mértékben a panaszokat, úgy műtéti kezelésre van szükség. A műtétet természetesen konzultáció előzi meg, amely során a szakorvos figyelembe veszi a páciens életkorát, valamint hogy szeretne-e még gyermeket vállalni. A műtét során a sebész megpróbálja korrigálni a hüvelysüllyedést, rekonstruálni a húgycső, a méh, a végbél és a húgyhólyag helyes anatómiai pozícióját. Mindez nehéz feladat és sajnos jelentős a kiújulás veszélye, ezért a nőgyógyász gyakran pesszárium terápiát is javasol a műtét előtt. Súlyosabb esetben szükség lehet a méheltávolításra.

Gyakori kérdések

Mi a leggyakoribb tünet?
Több orvos is arról számol be, hogy a leggyakoribb tünet a heves nevetés, erőlködés, tüsszentés hatására történő vizeletvisszatartási probléma.

Kiváltható-e a műtét a LadyPower terápiával, az intim tornával vagy a gátizom tornával?
Ha jól mozog a gátizomzat, a gátizomtorna hatásos lehet a tünetek megelőzésében és az enyhébbnek számító tünetek kezelésében, amennyiben szakemberektől sajátítjuk el a gyakorlatokat. A LadyPower konzervatív terápia akkor is segíthet, számos esetben elkerülhetővé teheti a műtétet, ha a gátizomzat erőtlen, nagyon gyengén mozog.

Kihez forduljunk, ha tapasztaljuk a tüneteket?
A legtanácsosabb ilyen esetben felkeresni a nőgyógyászati szakrendelést.

Manapság szerencsére egyre több szó esik a nőgyógyászati szűrővizsgálatok fontosságáról, a PMS tüneteiről, az endometriózisról, a menopauzáról, stb. A 21. században már nem kínos beszéni a mell-, vagy a hasplasztikáról, stb. A méhsüllyedés tehát nem szabad, hogy tabutémának számítson, mert sokkal több hölgyet érint, mint gondolnánk.