Sokan szeretnek fülhallgatót használni, különösen, ha utazásról, vagy sportolásról van szó. Tény és való, ha kedvenc zenéinket tudjuk hallgatni, nem csak gyorsabban telhet az idő, de sokkal jobban el is tudunk mélyülni a gondolatainkban. Amikor felszállunk egy tömegközlekedési eszközre, sok utast látunk, akik fülest használnak, különösen igaz ez a fiatalabb korosztályra. Nem árt azonban tisztába lenni a fülhallgató káros hatásaival is, melyről sajnos elég keveset lehet hallani!

Milyen kockázattal járhat, ha rendszeresen fülhallgatón keresztül hallgatunk zenét, vagy épp rádiót? Mivel viselésével a hang egyenesen a fülbe jut, ezért erős hatást fejthet ki a hallásra. Fontos, hogy ne haladja meg az ereje a 90 decibelt, hiszen ezen felül már fenn áll a veszélye a hallássérülésnek. Ezt a készüléket hajlamosak vagyunk mindenhova magunkkal cipelni. Érdemes azonban arra is odafigyelni, hogy megfelelő körülmények között hordozzuk, hiszen a fülünkbe bedugva bármilyen baktérium bekerülhet a piszkos kézzel összefogdosott, vagy épp nem higiénikus körülmények között tartott fülesről. Arról nem is beszélve, hogy sokan adják kölcsön a bedughatós verziót, ilyenkor pedig könnyen vándorútra indulhatnak a mikroorganizmusok, melyek a különböző fertőzéseknek lehetnek a melegágyai.

Nem csak a gyártók törekszenek arra, hogy minél tökéletesebb hangzást érhessenek el egy fülhallgató esetében, de a vásárlóknak is fontos, hogy kedvenc zenéik a legjobb minőségben szólaljanak meg. Mivel a fülhallgatókat közvetlenül a fülcsatornához szükséges helyezni, így azok megakadályozzák azt, hogy levegő jusson be a fülbe. Ennek az egyik legkellemetlenebb következménye az lehet, hogy a fülzsír felszaporodik, melyet ha nem megfelelően kezelünk, könnyen megeshet, hogy halláskárosodáshoz vezet. Nagyon is fontos, hogy fülünk folyamatosan szellőzni tudjon, hiszen ha rendszeresen, ráadásul sokáig nem éri levegő, az fülgyulladást is eredményezhet. Anyagából adódóan is lehet kockázatos a fülhallgató használata. Mivel közvetlenül érintkezik a füllel, így könnyen allergiás tünetek is jelentkezhetnek, úgy mint kiütés, vagy épp erős viszketés.

Mit tehetünk, ha mégsem szeretnék lemondani a használatról a mindennapokban?

– Ne adjuk soha kölcsön, és mi is csak a sajtunkat használjuk a fertőzések elkerülése érdekében!
– Részesítsük előnyben inkább a fülre helyezhető típusukat, szemben a fülbe bedugós verzióval!
– Célszerű rendszeresen, egy-két hetente megtisztítani a füllel érintkező gumis, szivacsos felületet!
– Figyeljünk a megfelelő hangerőre, kerüljük a túl hangos használatot a saját érdekünkbe!
– Csak olyankor hallgassuk utazás, és közlekedés közben, ha nem kell figyelnünk a forgalomra! Vannak olyan zajok, melyekre muszáj azonnal reagálnunk a saját, és mások biztonsága érdekében!