Kár vitatnunk, a közösségi média sokunk életét befolyásolja. Reggel gyakran az az első mozdulatunk, miután lenyomjuk az ébresztő óránkat a telefonunkon, hogy felmegyünk a kedvenc közösségi oldalunkra, és megnézzük, ki és mit osztott meg magáról. Napközben és este is akár többször megtesszük ezt, így elmondhatjuk, hogy a napunk egy része biztos azzal telik, hogy a facebookon vagy az instagramon lógunk. Nincs is ezzel feltétlen baj, hiszen a közösségi médiának számos előnye van, de azzal is tisztába kell lennünk, hogy hátrányai is léteznek. Különösen veszélyes hatások, ingerek érhetik csemetéinket, így fontos, hogy minél előbb felvilágosítsuk a fiatalabb generációt arról, hogy nem csak jó dolgok történhetnek az interneten.

Mire figyeljünk szülőként a közösségi média veszélyeit illetően? Nehéz lehet megértetni a gyermekeinkkel, hogy bizony veszélyek is leselkedhetnek rájuk a világhálón, hiszen kezdetben úgy is csak az előnyeit fogják látni. A gyorsan és egyszerűen tarthatnak kapcsolatot a kortársaikkal, barátaikkal, kedvenceikről tudhatnak meg sok érdekes dolgot, ha követik őket, és sok kreativitást fejlesztő ötlettel is találkozhatnak. Sajnálatos módon azonban az internet tele van a perverz, úgynevezett online “ragadozókkal”, akik egy szimpatikus ál profil mögé bújva könnyen felvehetik a kapcsolatot a naiv kiskorúakkal. Ezekre az eshetőségekre mindig figyelmeztetni kell a gyermekeinket, és érdemes tisztába lennünk azzal is, hogy milyen alkalmazásokat használnak porontyaink napi szinten.

Egyes közösségi oldalak a folyamatos információ megadására biztatja a felhasználóit. A gyerekek fejébe kell vésnünk, hogy nem kell mindig kiírniuk hol és merre tartózkodnak. Meg kell velük értetni, hogy amit egyszer kirakunk a netre, az örökre ott is marad, így mindig figyeljenek arra, milyen képeket, videókat, és szövegeket osztanak meg saját életükkel kapcsolatban. Hiba a törlés lehetősége, sohasem tudhatjuk, hogy ki töltötte épp azt le, és nem él-e vissza majd egyszer ezekkel a tartalmakkal. Ami most menőnek tűnik, fiatal felnőttként már rettentő kínos is lehet. Nagyon könnyen a rabjává lehet válni a közösségi médiának, így ha azt vesszük észre, hogy a valós életét és társas kapcsolatait kezdi elhanyagolni a csemeténk, és ideje nagy részét a laptop, vagy a tablet előtt tölti, lépjünk közbe!

Hangsúlyozzuk, hogy nem tartjuk az ördögtől valónak a közösségi médiát, sőt jó dolog is lehet. Sajnos egyre fiatalabban a gép elé ülnek  gyerekek és regisztrálnak ezekre a platformokra, így minél hamarabb essünk túl a felvilágosító beszélgetéseken a veszélyeket illetően. Sok jó és hasznos film is van a világhálón, amik a tiniknek nagyon tanulságosak lehetnek, célszerű lehet ezeket akár együtt is megnézni.