Az utazás élményekkel tölt fel, és a kikapcsolódás saját formája. Kézzel fogható eredménye maximum akkor van, ha a turistáskodás közben vásárlással is elütjük az időt. S tulajdonképpen miért ne tennénk? A szuvenírek minden nagyobb idegenforgalmi régióban szép számmal megtalálhatók, de vannak tipikusan olyan termékek is, amelyek Törökországban elképesztő választékban, elérhető áron szerezhetők be.  Sokan már csak ezért is mennek el nyaralni Törökországba.

Mit érdemes mindenképp beszerezni? Mire figyeljünk a vásárlásnál? A bevásárlóközpontokban vagy inkább a bazárokban, nyüzsgő piacokon szerezzük be új kedvenceinket?

Törökország híres textiljeiről, különleges bambusz textilekkel szép számmal találkozni a bazárokban, üzletekben. Hasonlóképpen széles választékkal találkozhatunk bőrárukból. Elképesztő színek, megfizethető árak és barátságos kiszolgálás társulnak a törökországi vásárlás alkalmával. Ha a vastag kabátok és textíliák helyett inkább a kisebb tárgyakat részesítenéd előnyben, akkor is bőségesen találsz alternatívát.

A híres török édességek között szárított gyümölcsökből, sűrített gyümölcsléből és diófélékből egyaránt válogathatsz. A természetes összetevőkből álló török teák egyértelműen megkülönböztethető minden más nemzet teafajtáitól.

Ékszerek vásárlásában gondolkodsz? Törökország tökéletes választás arra, hogy aranyékszerek, féldrágakövekkel díszített kiegészítők között találj rá az új kedvencekre. Fontos, hogy megbízható forrásból vásárolj, így ha semmilyen tapasztalatod nincs a területen, akkor érdemes például idegenvezetődtől, vagy a hotel recepcióján tanácsot kérni a vásárlás helyét illetően.

Ha szépérzéked kényeztetnéd, akkor az ékszereken túl a lámpák és a török kerámiák is remek választásnak bizonyulnak. A hagyományos oszmán minták, a virágminták, a hettita stílusú kancsók és az egyedi ajándéktárgyak biztosan nem okoznak majd csalódást. Szuvenír gyanánt is magaddal hozhatod azokat, persze alaposan becsomagolva, akár saját otthonod leendő díszeit biztosítva.

Ugyan a vásárlás fontos része a nyaralásnak, és kétségkívül szórakoztató a bazárokban, piacokon és üzletekben kalandozni, de közben ne feledkezz meg arról sem, hogy egy kultúra felfedezése ennél sokkal többről szól. Használj ki minden napot a strandolásra, vízi sportokra, ha az időjárás engedi, akkor városnézésre és a helyi kultúra minden felvillanásának észrevételére.