A kézműves fagylaltok minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvendenek. A minőség egyik legfontosabb ismérve, hogy a fagylaltok nem tartalmaznak aromákat, színezéket, tartósítószereket. Ezek egyébként is mumusnak számítanak az élelmiszeriparban, és az egészséges életmód jegyében mind többen keresik a tiszta alapanyagokból készült finomságokat.

Ha a jéghideg desszertekről van szó, akkor a krémes állag különösen kedvelt. Az olasz fagylaltok esetében ezt természetes emulgeálószerekkel érik el a gyártás során. A mai fogyasztók között szép számmal megtalálhatók az ételallergia és az ételintolerancia által érintettek. Vannak, akik kerülnék a cukrot, a tejet, mások az ízek alapján teszik le a voksot egyik vagy másik különlegesség mellett.

Apropó, különlegesség! A hagyományos kókusz, sztracsatella, sárgabarack, csokoládé fagylaltok ugyan ma is megtalálhatók a kínálatban, de a választék ennél sokkal szélesebbre nőtt. A prémium minőség a felhasznált alapanyagokban és azok kombinálásában mutatkozik meg leginkább.  Ez az, ami az olasz fagyit olyan különlegessé teszi. A madagaszkári vanília, a tojásos vaníliás alapon meggyel-krémlappal készült Bécsi krémes, a Ricotta karamellizált fügével, a málnás Sacher torta, vagy például a cukormentes áfonyás joghurt sajátos ízvilággal varázsolja el az édes ízek szerelmeseit.

A gyermekek általában rajonganak a Kinder Pingvin fantázianevet viselő fagylaltért, de a nutellás banán és az egzotikus sárkánygyümölcs is nagy népszerűségnek örvend. A gyümölcsös desszertek esetében egyébként a cukormentesség egyszerűen elérhető, így azok is megtalálhatják számításukat, akik valamilyen okból kerülnék a cukor fogyasztását.

Bár a fagylalt elsősorban a meleg hónapokban keresett, de tulajdonképpen évszaktól függetlenül helye van a vendéglátóhelyek kínálatában. A sütemények és a kávékészítmények egyaránt kínálhatók fagylalt társaságában, a minőséget pedig nagymértékben meghatározza az, ha a krémes olasz fagyikra esik a választás. A helyi alapanyagok felhasználásával készült finomságok nemcsak a fenntartható fejlődést szolgálják, hanem a frissesség tekintetében is beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. A természetes anyagokból készültek elképesztő ízeket varázsolnak az asztalra, s esetükben extra hozzáadott összetevőkre nincs szükség a prémiumkategóriás fagylaltok kínálásához.