Vállalkozóként már biztos nem újdonság számodra, hogy a NAV fokozatosan bővíti a kötelező számlaadat-szolgáltatásra kötelezettek körét. Míg idén csak a belföldi vállalkozások számára kiállított számlákat érintik a módosítások, 2021. január 1-jétől már minden belföldi és külföldi magánszemély és adóalany részére készített bizonylatot látni fog a NAV.

Most összefoglaljuk a legfontosabb információkat az online adatszolgáltatási kötelezettségről, hogy elkerülhesd az akár milliós büntetéseket.

Röviden az online adatszolgáltatási kötelezettségről


A számlaadat-szolgáltatási kötelezettség már 2018. július 1-je óta érinti a vállalkozásokat, eddig azonban viszonylag szűk körnek kellett információkat szolgáltatni az adóhatóságnak. Kizárólag azokra vonatkozott, akik minimum 100 000 Ft áthárított áfatartalmú számlát állítottak ki más belföldi adóalany részére.

Ez idén július 1-jével jelentősen változott. Az adatszolgáltatás ugyanis most már érint minden olyan számlát, amelyet belföldi vállalkozás részére állítottak ki és az ügylet az Áfa törvény előírásai szerint belföldön teljesített. Az új jogszabálynak megfelelően tehát azoknak is adatot kell szolgáltatniuk, akik alanyi adómentesek, vagy alanyi adómentes vállalkozás részére állítottak ki számlát.

És itt még nincs vége! 2021. január 1-jétől újabb változás következik. Azok a vállalkozások, adószámos magánszemélyek, akik idáig kizárólag magánszemélyek részére számláztak, szintén bekerülnek az adatszolgáltatásra kötelezett körébe, vagyis minden belföldi és külföldi adóalany és magánszemély részére kiállított számlát látni fog a NAV.

Hogyan érinti az adatszolgáltatási kötelezettség a vállalkozások mindennapjait?

Nem kérdés, hogy az adatszolgáltatás jelentős adminisztrációs teherrel jár. A számlák adatait ugyanis nem havonta kell jelenteni, hanem 500 000 forint alatti áfatartalom esetén négy, 500 000 forint áfatartalom felett egy napon belül.

Az adóhatóság nagyon komolyan veszi a határidőket és a számlaadat-szolgáltatás elmulasztása vagy késedelmes teljesítése tetemes pénzbüntetést von maga után.

Hogyan teljesítheted a számlaadat-szolgáltatást?


A kiállított számlák adatait a NAV Online számla rendszerébe kell feltölteni. Ehhez egyszeri regisztrációra van szükség. A kézi számlatömbbel készített bizonylatokat manuálisan, egyesével kell rögzíteni a rendszerben. Azoknak, akik online számlázó programot használnak, lehetőségük van az adatszolgáltatás automatizálására, így elkerülhetik a kézi feltöltést. Ehhez az Online számla regisztráción túl arra van szükség, hogy számázójukat összekössék a NAV rendszerével. Ehhez technikai felhasználó, XML-kulcs és XML-cserekulcs generálására és megadására van szükség, amelyek biztosítják a zavartalan információáramlást a számlázó program és a NAV szervere között. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy sikeres összekötés esetén, minden kiállított számlát követően a rendszer megvizsgálja, hogy az adott bizonylat adatszolgáltatásra kötelezett-e és amennyiben igen, azt továbbítja az adóhatóság felé.

Itt az ideje online számlázó programra váltani!

Jól látszik, hogy azok számára, akik jelenleg kézzel írják számláikat, nem hátrány áttérniük olyan NAV-kompatibilis számlázó programra, amely alkalmas az automatikus adatszolgáltatásra. A Billingo most sok vállalkozásnak fogja megkönnyíteni a dolgát, hiszen átvállalják a számlaadat-szolgáltatás terhét. Ráadásul rengeteg időt spórolhatsz a számlák kiállításán, melyeket akár néhány kattintással elkészíthetsz a partner- és termékadatbázisnak köszönhetően. A XXI. század már nem a tépett szélű kézi számlákról szól. Érdemes mindezt profikra bízni, hogy több idő maradjon saját vállalkozásod építésére.