Autótulajdonosként valószínűleg nem cseng ismeretlenül a kötelező biztosítás témája. Hazánkban a kötelező gépjármű felelősségbiztosítást törvény szabályozza. Minden a jogszabályban felsorolt járműnek rendelkeznie kell vele. Az azonban már egyéni döntés kérdése, hogy melyik biztosító mellett tesszük le a voksot.

Nem mindig egyszerű a tájékozódás a különféle kötelező biztosítások között, de azért vannak olyan weboldalak (mint például a Biztoshely kötelező biztosítás portál), amelyekkel jócskán megkönnyítheti a saját dolgát. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a biztosító társaságok már nem egységesen október végén hirdetik meg új tarifáikat, így az évforduló előtt célszerű előre tájékozódni az aktuális feltételekről.

A baleseti adóval is megéri számolni, hiszen ez 2012 óta minden kgfb szerződést érintette. S hogy mennyi az annyi? Az adó mértéke a biztosítási díjnak 30%-a volt, ez hozzáadódott a kötelezőhöz. 2019 januárjától azonban a baleseti adót felváltotta a biztosítási adó, amit a biztosítónak kell fizetnie, vagyis azt a KGFB díjába beépítették. Mértéke 23%.

Sokan találkozhatnak a fedezetlenségi díjjal. Mit is jelent ez? Gyakran azért kell fizetni, mert az első gépjárművásárlás és a biztosítás megkötése között eltelik némi idő. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a fedezetlenségi díj minimalizálásának érdekében célszerű mihamarabb biztosítást kötni. Előfordulhat az is, hogy a kötelező a díj nemfizetése miatt szűnik meg. Ilyenkor a megszűnéstől az újrakötés napjáig nem biztosított a gépjármű, tehát szintén fedezetlenségi díjat kell erre az időszakra fizetni. Biztosítót váltana? Természetesen lehetősége van rá, de csak évente egyszer, a biztosítási évfordulóhoz közeledve.

A kötelező biztosítás számos esetre nem terjed ki. Ezekkel szerződéskötés előtt megéri tisztában lenni, hogy ne szükséghelyzetben érjen kellemetlen meglepetés. Nem fedezi a gépjárműben elhelyezett tárgyakat ért sérülést, azok eltűnését. A teljesség igénye nélkül a munkagépként történő használatból eredő károkat, a gépjárműre rakodás, vagy onnan lepakolás során kialakult sérüléseket, a terrorcselekmény, háborús cselekmény miatt keletkezett károkat a biztosító nem fedezi. Ha tisztábban látna, és összehasonlítaná a biztosító társaságok ajánlatait, akkor a kötelező biztosítás kalkulátorral ezt az aktuális összegek függvényében teheti meg.