Egy jó kis nyaralás mindenki álma. Legyen szó külföldi, vagy épp belföldi útról, néha nem árt a szürke, és sokszor stresszes hétköznapokból elszabadulni, és csak a pihenésre, valamint a kikapcsolódásra koncentrálni. Az utazás előtti időszakban általában két csapatra oszthatjuk az embereket. Az első csoport, akik végig lazák tudnak maradni a pakolást illetően, és az utolsó pillanatban rakják csak össze poggyászukat, nem aggódva azon, hogy valami otthon ne maradjon. A második csoport ennek épp az ellentéte, már jó előre megtervezik mit is kéne magukkal vinni, akár még listát is írnak. Indulás előtt már szinte mániásan átnézik akár újra és újra, hogy minden meg van-e, és folyamatosan azon aggódnak, hogy elfelejtettek-e valami nélkülözhetetlent is poggyászokba tenni. Legyen szó bármelyik felekezetről, egy jó kis pakolós lista mindenki hasznára lehet!

Mi az, amit feltétlen vigyünk magunkkal egy utazásra? Az első, és talán legfontosabb, hogy minden szükséges papírunk legyen nálunk. A személyes okmányok mellett fontos még a készpénz, és a bankkártya is. Legyen nálunk a foglalást igazoló dokumentum, repülőút esetében a repülőjegy. Mindig kössünk utasbiztosítást, hiszen ahogy a közmondás is szól, az ördög nem alszik. Jogosítvány is hasznos lehet, ha valahol autót szeretnénk majd bérelni. Érdemes még egy cím és telefonszám listát is készíteni a fontosabbakból, és ezt is eltenni, hiszen mikor nagyon fel vagyunk pakolva, telefonunkat könnyen eltudjuk hagyni, de az is megtörténhet, hogy pont ebben az időszakban hibásodik majd meg.

Mindenképp szerepeljen a bőröndünkben néhány kisebb műszaki cikk. A telefon, a fényképezőgép, a GPS (autós töltővel!), a zenelejátszó eszközök, és a töltők mind-mind olyan fontos eszközök, melyek hasznunkra lehetnek, ráadásul nem is foglalnak sok helyet. Soha nem tudhatjuk, hogy jót, vagy épp rosszat tartogat nekünk egy utazás, éppen ezért legyen nálunk néhány alap gyógyszer, hiszen baj esetén azonnal tudunk segíteni magunkon, vagy valamelyik útitársunkon. Egy mini egészségügyi doboz is jól jöhet, hiszen a kirándulások, nagy séták alatt könnyen megsérülhet az ember, és egy esetleges elfertőződés senkinek sem hiányzik. Jó, ha minden szükséges tisztálkodószert elrakunk, mert annak ellenére, hogy ezeket bárhol be tudjuk szerezni, sokan ragaszkodnak a saját megszokott márkáikhoz.

Most jön  neheze, a ruha kérdés. Jól kell összeválogatni a darabokat, hiszen ezek foglalják majd el a legtöbb helyet a táskánkban. Évszaknak megfelelően csomagoljuk be ruhatárunkat, ám legyen egy-két olyan szett is, amiket egy esetleges időjárásváltozáskor is fel tudunk majd venni. Fehérneműből mindig elegendőt vigyünk, hiszen ezeket valóban naponta cserélni kell. Amire még érdemes lehet figyelni, hogy mindig legyen nálunk kényelmes cipő a nagy csavargásokhoz, esetleges túrákhoz, még akkor is, ha az a fényképeken kevésébe néz majd ki jól.

Hasznos lehet tehát, ha a fent leírtak alapján mindenki elkészíti a saját kis listáját, és amikor majd a pakolásra kerül a sor, már csak elő kell venni, és célirányosan a valóban szükséges dolgokat bepakolni.