A legtöbb háztartásban manapság biztosan találunk televíziót, sőt számos helyen már nem csak egy készülék áll az ott lakók rendelkezésére. Az otthon töltött idő alatt az is jellemző, hogy nem csak akkor kapcsoljuk be tévét, ha valamit célirányosan nézni szeretnénk, hanem akkor is, ha csak háttérzajra van szükségünk. Miért szeretjük ennyire ezt a berendezési tárgyként is tekinthető készüléket? Mert nem csak információ szerzésre alkalmas, de a szórakozás, és akár még a tanulás eszköze is lehet egyben. Eléggé megfigyelhető jelenség, hogy a családokban élő felnőttek tévézési szokásait a gyermekek is átveszik, és ha azt látják, hogy szinte egész nap megy a “zajláda”, akkor a későbbiekben ők is hasonlóképpen fogják használni azt felnőtt korukban.

A televíziónak természetesen előnyei, és hátrányai is lehetnek, akár csak megannyi dolognak a világon. Előnynek számít a már fentebb is említett információszerzés. Sokak napi rutinja az, hogy este odaülnek a híradó elé, és meghallgatják az aznapi legérdekesebb híreket, amik a világban történtek. Amennyiben jó csatornákat használunk, úgy akár még tanulhatunk, okosodhatunk is. Rengeteg természetfilmet, dokumentum sorozatot, ismeretterjesztő filmet kínáló csatornát lehet már találni, melyeken érdekes és hasznos dolgokat is hallhatunk, láthatunk. Motivációt jelenhet az idegen nyelvtanulásban is, különösen a fiatalabb generációnál figyelhető az meg, hogy a külföldi, eredeti nyelves mesék, sorozatok esetén sok új szó ragadhat rájuk, valamint a kedvüket is meghozhatja az elsajátításához.

A legnagyobb hátránya a televíziónak kétségkívül, hogy rossz hatással lehet a társas, családi kapcsolatokra. Gyakran az az esti program, hogy leülünk a tévé elé, és ilyenkor hajlamosak vagyunk elsiklani az felett, hogy megbeszéljük, kinek hogy telt a napja. Napirendünket sok esetben a kedvenc műsorainkhoz, sorozatainkhoz igazítjuk, nem pedig az igazán fontos dolgok köré. Kreativitás terén is inkább hátrányos, ha a nem elképzeli az ember egy történet szereplőit, helyszíneit, hanem “készen” elé rakják azt, amit más megálmodott arról. Egyes kutatások szerint, azok a gyerekek, akik a tévé előtt nőnek fel, kisebb szókinccsel rendelkezhetnek azokkal szemben, akik inkább olvasással töltötték a szabadidőjüket.

Természetesen érdemes figyelembe venni a pro és kontra érveket a televízióval kapcsolatban, ám úgy is mindenki legjobb belátása szerint fog cselekedni. Ami a legcélravezetőbb megoldás lehet, ha megtaláljuk az aranyközéputat, és nem hagyjuk, hogy ténylegesen a tévé köré építsük a mindennapjainkat, gyermekeinknek pedig jó példát mutatunk, és bebizonyítjuk, hogy mennyi érdekes dolog van a világban, amik izgalmasabbak lehetnek annál, mint amit a televízióba láthatnak!