Sokan szeretnének otthonról dolgozni. Hogy miért vonzó ez a lehetőség az emberek számára, annak több oka is lehet. Van, aki azért keres kimondottan otthonról végezhető munkát, mert nehezen tud csapatban dolgozni, nem szeret közösségben lenni. Nagyobb számban azonban az a megszokott indok, hogy a lakhelyükhöz vannak kötve az idejük nagy részében valamelyik családtagjuk miatt, és szeretnék hasznosan eltölteni az idejüket.

Nagyon vigyázni kell a világhálón található otthoni munkalehetőségeket kínáló hirdetésekkel! A gyorsan, kevés unkával elérhető csoda állások már a leírásukból legyenek egyből gyanúsak! Gondolkodjunk csak el, ki fizetne rengeteg pénzt napi néhány órás munkáért. Aki még is jelentkezett már a hasonlókat ígérő hirdetésre, az tudhatja, hogy a legtöbb esetben online értékesítésről van szó. Az MLM-t, vagyis multi-level marketing-et kínáló munkákba szinte minden felületen bele lehet botlani, ám mielőtt belevágnánk, érdemes kicsit utána járni annak, hogy miről is szólnak ezek az ajánlatok. Messziről kerüljük el azokat, ahol előre kérnek pénzt a “beléptetésért”, vagy épp “regisztrációs díjért”, ezek biztos átverések lesznek!

El kell fogadni azt a tényt, hogy otthonról csak azok tudnak dolgozni, akik jól értenek valami olyanhoz, ami esetében valóban nem szükséges egy iroda épületben ülni, hanem saját ingatlanunkon belül is eltudjuk végezni online, vagy épp telefonon a teendőket. A következő munkakörök esetében lehetséges az, hogy otthonról dolgozhassunk:

– Nyelvtanárok, magántanárok: Mivel a nyelvvizsga már a legtöbb helyen elvárás, ezért a jó és szabad nyelvtanárok nagyon népszerűek szoktak lenni a diákok, fiatalok körében.
– Weblap készítők, programozók: Az ő esetükben egy jó otthoni gépen, gyors interneten, és komoly szakmai tudáson kívül nem is kell más, így elképzelhető hogy akár teljes időben is otthonról végezzék a megbízásokat.
– Ügyfélszolgálatos: Mivel ehhez a munkakörhöz is elég a néhány olyan digitális eszköz, melyek segítségével a kapcsolatot bírja tartani az ügyfelekkel, és a munkaadóval, így könnyen végezhető a saját lakásunkból a munka.
– Online értékesítők: Elképzelhető, hogy mivel csak telefonra, internetre, és egy jó számítógépre van szükség a jó kommunikációs készség mellett az ilyen jellegű tevékenységekhez, hogy otthonról végezzük a feladatokat.
– Újságírás, cikkírás: Az ezekhez szükséges feladatokat is simán lehet otthonról végezni, de ezeknek is a feltétel a hozzáértésen túl néhány olyan digitális eszköz, mely a munkát és a kapcsolattartást is segíti.
– Fordítók: Gond nélkül tudnak a különböző nyelvekre, nyelvekről fordítók is saját ingatlanukból dolgozni, ha a tudás mellett a birtokukban vannak a feladatik elvégzéséhez szükséges már felsorolt eszközök.
– Grafikusok: A munkájukhoz szükséges programok birtokában bárhol tudják végezni a munkájukat, így az otthonukban is.

Két dologra nagyon kell figyelned, ha ilyen állást szeretnél magadnak. A birtokába kell lenned egy olyan tudásnak, ami a munkakör betöltésének feltétele lehet, ehhez pedig bizony képezni kell magad. A másik lényeges dolog, amit sokan talán nem vesznek figyelembe, hogy míg vonzó lehet egyedül, saját kuckónkból dolgozni, hosszútávon ez sem mindig egyszerű. A jó időbeosztás, és az elhivatottság, hogy minden nap igen is elvégezzük a teendőinket annak ellenére, hogy sok minden elterelheti otthonunkban a figyelmünket, nagyon fontos!