Zárat keres, és nem elhanyagolható szempont a minőség? Fontosnak tartja, hogy személyes terei a legnagyobb biztonságban legyenek? A minőségi zárak kiemelt jelentőséggel bírnak, és segítségükkel védelmet biztosíthat otthona számára a betörési módszerekkel szemben. De mégis mi alapján válasszunk zárat? A kínálat ma már nem merül ki az egyszerű, mindkét oldalról nyitható zárakban. Laikusként igen nehéz lehet rátalálni arra a típusra, mely igényeinek megfelel. Ebben igyekszünk most némi segítséget nyújtani.

A zárbetéteket több szempont szerint is lehet csoportosítani. A biztonság elsődleges, így mindig célszerű megnézni, hogy milyen felhasználásra javasolják a szakemberek az adott darabot. Vannak olyan zárak, melyek melléképületek, garázsok, kertkapuk vagy pinceajtók bezárásához bizonyulnak ideálisnak. Más a helyzet akkor, ha a bejárati ajtó zárjáról van szó. Ilyenkor a betöréssel szembeni védelem minden egyébnél fontosabb.

A normál zárbetétek mindkét oldalon kulccsal nyithatóak. E szempontból látott egyszerűségük azonban ne tévesszen meg senkit. Kínálatukban egészen csúcskategóriás, maximális védelmet biztosító darabok is elérhetőek. Szintén a biztonságot szolgálják az úgynevezett védett profilú kulcsos zárbetétek, vagy más néven a biztonsági kódkártyás típusok. Mint nevükből is adódik, az ilyen zárbetéthez való kulcsot nem lehet csak úgy könnyedén másolni, ugyanis ahhoz kódkártya felmutatása szükséges. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezzel az ingatlantulajdonosok szeretnék kizárni az illetéktelenek hozzáférését a zárhoz és így az otthonhoz.

Ma már akár elektronikus zárbetéttel is felszerelhetjük otthonunkat, amely számkombinációs zárral teszi lehetővé a bejutást. Ha szeretnénk elkerülni azt, hogy kizárjuk magunkat, akkor az igen praktikus gombos zárbetétek között érdemes nézelődni. Ezek belülről praktikus forgatógombbal zárhatóak és nyithatóak, csak kívülről használatos hozzájuk a kulcs. Sok kellemetlenségnek vehetjük ilyen módon elejét, ráadásul a kényelem sem elhanyagolható szempont.

Zárbetét választáskor tehát egyaránt szem előtt javasolt tartani a biztonságot, a zárni kívánt helyiség jellegét és azt, mennyire fontos számunkra a kényelmes használat. A csúcskategóriás modellekkel biztosan nem lőhetünk mellé, ezek ugyanis szinte minden ismert betörési módszernek kiválóan ellenállnak.