A szájzuhany éppen olyan, mint a tusolás, csak itt a fogakat tisztítjuk meg erős nyomású víz segítségével. Azonban, ahogy önmagában a vízzel való tusolás sem elegendő, úgy a szájzuhany mellett is szükséges és fontos a fogkrém használata!

Ami miatt kevesen ismerik ezt a remek szájhigiéniás készüléket, talán elsősorban a költségvonzata: sok ember egyszerűen még az alapvető fogkefe-fogkrém-fogselyem hármasra se hajlandó érdemi pénzt költeni.

Holott évtizedekkel meg lehet hosszabbítani a saját fogak épségét és tartósságát, ha rendszeresen, odafigyelve mosunk fogat! Ebben pedig többre lesz szükség egy jó fogkefénél. Sokan alábecsülik, hogy milyen hasznos fogápolási eszköz tud lenni a szájzuhany.

Mindent a szájzuhanyról, amit tudni érdemes

A szájzuhany első változatát 1962-ben dobták piacra. Kifejlesztésének célja a teljes körű fogápolás és a fogínygyulladás kezelése volt.

A vizsgálatok és tesztelések során aztán kiderült, hogy a lepedékeket a fogak teljes felszínéről nem távolítja el kellő mértékben, így a fogkefét nem tudta felváltani. A fejlesztéseket ezért az íny vonalára és a fogközök hatékonyabb tisztítására koncentrálták.

Mi mindenre jó a szájzuhany?

Azonban rövidesen bebizonyosodott, hogy a szájhigiénének elengedhetetlen feltétele a szájzuhany, mert nehezíti a kórokozók felszívódását, csökkenti a baktériumok számát a fogágyban és általában véve, rendkívül jó hatással bír a száj nyálkahártyájára és az ínyre egyaránt.

A szájzuhany működése olyan egyszerű, mint a tusolóé: a víz jöhet saját tartályból, vagy egy külső forrásból, például a csapból, ahova csővezetékkel csatlakozik a készülék.

Hogyan használjuk a szájzuhanyt?

A modern, minőségi szájzuhanyok kifejezetten erősek is tudnak lenni, így a korai verziókkal ellentétben már sokkal eredményesebben tudják eltávolítani a lerakódott lepedéket, a fogak közé szorult maradékokat és a plakkokat is.

A magas víznyomással persze először szükséges megismerkedni, mert kellemetlen meglepetés lehet, ha hirtelen tisztára mossuk – az orrunkat. Ezért az alábbi módon használjuk a szájzuhanyt:

  1. mindig 90°-os szögben tartva fogjuk a szájzuhany fejét, nagyjából fél centiméterre az íny vonalától,
  2. miután bekapcsoltuk, az íny szélén haladjunk végig, meg-megállva a fogak közötti részeknél. Szánjunk minden fogközre 4-5 másodpercet. Eközben figyeljünk arra, hogy az esetleges maradékot, lerakódást az ínytől elfelé mozgassuk a vízsugárral, nehogy a tapadási vonal alá kerüljenek,
  3. végül át is masszírozhatjuk az ínyt, mert ez javítja a védekezőképességét azáltal, hogy fokozza az íny vérellátását.

Kinek ajánlott a szájzuhany?

Lényegében bárkinek, aki képes már magától biztonsággal kezelni, de akadnak olyan emberek, akiknek kifejezetten hasznos a szájzuhany. A fogszabályozó megtisztítása fáradtságos és gyakran nehézkes folyamat.

A szájzuhany viszont képes elvégezni azt a munkát, ami a hagyományos fogkefével sokkal tovább tart, és egyáltalán nem garantált vele a teljes siker!

Fogpótlással, híddal vagy koronával lehet a szájzuhanyt használni?

A félelmeket eloszlatandó, kifejezetten ajánljuk a szájzuhanyt, ha valaki fogpótlással rendelkezik! Ezeket ugyanúgy fontos tisztítani, mint az élő fogakat, és ehhez egy profi szájzuhany a legjobb eszköz.