Lényegtelen, hogy kezdő vagy épp rutinos munkavállalóról van szó, az állásinterjúk előtt mindenki szokott izgulni. Nem is kell ezen meglepődni, hiszen a tét nem kicsi. Néhány sikertelen interjú után az emberben felmerül a kérdés, valamit rosszul csináltam? Amennyiben bizonytalannak érzi valaki a szereplését az interjúk alatt, érdemes otthon is egy kicsit gyakorolni, hiszen sok olyan tipikusnak számító kérdés van, melyek biztos elhangzanak majd az állásinterjú alatt. Arra azonban mindig érdemes figyelni, hogy akár mennyire is akarod az adott pozíciót, ne állíts valótlant se magadról, se a képességeidről. Egy tapasztalt interjúztató egyrészt gyorsan átlát majd rajtad. Másrészt, ha sikerül is a munkát megcsípned, az elvárt dolgok hiányában gyorsan egyértelmű lesz a munkaadó számára, hogy valójában alkalmatlan vagy erre a feladatra. Egy rövid, kudarccal végződő tapasztalat pedig nem feltétlen hiányzik az ember önérzetének.

Mik a leggyakoribb kérdések állásinterjún, és léteznek-e tökéletes válaszok? Vannak olyan kérdések, feladatok, melyekre biztosan lehet majd számítani, így kicsit rátud készülni az ember. Ám soha ne egy bemagolt szöveget mondjunk, próbáljuk belecsempészni a mondanivalóba önmagunk stílusát is. Kezdésképpen lehet számítani a “Beszéljen magáról!” kérésre. Ilyenkor mindig emeljük ki erősségeinket, legyen szó iskoláról, szakmai vagy épp személyes tapasztalatról. Soha ne hivatkozzunk arra, hogy valami ott van az interjúztató orra előtt az önéletrajzban, igen is próbáljuk meg eladni magunk!

Biztos, hogy előkerül a “Miért jelentkezett erre az állásra?” kérdés is. Mondandónkból mindenképp tükröződjön az, hogy motiváltak és elhivatottak vagyunk, nem kell attól félni, hogy gyorsan tovább akarnánk állni, és ezt csak egy rövid állomásnak tekintjük, amíg nem találunk jobbat. Ne erőltessük az olyan indokokat, amiből azt gondolják, hogy azért ülnénk itt, mert épp kapóra jönne ez a meló, vagy mert pénzre van szükségünk! Egy nagyobb cégnél tudni akarják majd, ismerik-e a pályázók a tevékenységüket, így érdemes kicsit rákészülni az ilyen jellegű kérdésre, és otthon utánanézni a fontosabb információknak. A “Nem ismerem még” típusú válaszok nem szoktak nyerők lenni. Szóba fognak kerülni az előző munkahelyek, így készülni kell néhány frappáns válasszal arra is, miért jöttünk, vagy épp jönnénk el onnan. Az új célok, kihívások keresését érdemes jobban kiemelni, még ha valójában nézeteltérés is vezetett a váltásához. Végül, előfog kerülni a fizetés igény megbeszélése is. Határozott bérigénnyel célszerű megérkezni, kicsit akár fölé is mehetünk, de a “nem tudom” és a “körülbelül” nagyon a cég malmára hajthatja a vizet.

Nem könnyű nyugodtnak és őszintének lenni egy állásinterjú alatt kezdetben. Később persze egyszerűbben mehet, de mindig is ott lesz az izgalom, hiszen egy idegen ember előtt kell megpróbálnunk a legjobb formánkat hozni. Ami fontos, hogy pozitívak és őszinték próbáljunk lenni, hiszen a rutinos HR-esek gyorsan átlátnak a pályázókon.